Archivo diario: julio 21, 2016

Ale Furvis

FotoCV1

Me llamo Alessandra, puedes llamarme Ale.
Soy designer, viajera, y hablo varios idiomas.
Trabajo con personas determinadas a co-crear su
proyecto de vida, tanto a nivel personal que
profesional, a crecer para comunicar con más
seguridad, para gestionar con serenidad y sin
estrés las emociones que surgen en los momentos
de dificultad. Personas dispuestas a cuestionarse,
para ser más conscientes y vivir mejor.

 

header_bio

Rigidesa, salut i emocions

Quan vaig començar a fer massatges, ben aviat em va cridar l’atenció la relació que hi havia entre la rigidesa corporal i l’estat de salut general del pacient, ja que a més problemes de salut, més rigidesa hi havia. Encara recordo un dels meus primers pacients de reflexologia podal, un senyor gran amb una salut molt precària, que tenia un peu tan rígid que fins i tot vaig arribar a pensar que portava una pròtesi de metall en aquesta part del seu cos.

I és que sovint ens passa desaparcebuda la rigidesa corporal, però és un factor molt important en la valoració general de la persona. Un cos mort està fred i rígid, i com pitjor és la nostra salut, més ens acostem a aquest estat. De fet, moltes de les problemàtiques del nostre cos es basen en la rigidesa d’aquest.

L’explicació és senzilla. Davant de qualsevol malaltia, dolor, situació traumàtica o problema el nostre cos es contrau. I com que aquests fets acostumen a anar acompanyats d’emocions com la por, la ràbia, la tristesa, la impotència o la frustració, el seu impacte en el nostre cos contribueix a contraure encara més els nostres músculs.

Tots els músculs i òrgans del nostre cos estan estan embolicats per unes membranes anomenades fàscies, que també reaccionen amb la contracció al dia a dia de la nostra vida diària. Per tant, se’ns contrau tant l’envoltori com el múscul o òrgan en sí i, això vol dir que és molt probable que vegi disminuïda la seva funció, és a dir, que poden començar a aparèixer problemes de salut.

Si ens fixem en la nostra respiració, veurem que es talla davant d’una situació d’estrès, que pot ser des d’una mala notícia a la televisió a un fet desafortunat que ens pugui passar a nosaltres, la nostra família o els nostres coneguts. També se’ns contrau un dels músculs més importants del nostre cos, el diafragma. Quan això passa, deixem de practicar la respiració abdominal i passem a practicar la respiració clavicular o superficial, la típica de l’ansietat i de la supervivència. L’estrès ens provoca ansietat i afany de supervivència, i el nostre cos està dissenyat per córrer o lluitar davant d’una situació d’estrès (estratègia de superviviència), ja que es produeixen una sèrie d’hormones per afavorir el fet de tenir la màxima força durant un període molt curt de temps, el suficient per enfrontar-nos al nostre rival o fugir corrents, no per mantenir-la al llarg del temps sense resoldre el conflicte. En la nostra societat, l’enemic rara vegada és físic, rara vegada hem d’estar disposats a lluitar o fugir corrents de la situació d’estrès. No obstant, l’estrès és molt comú i el conflicte, en no resoldre’s ràpidament i no estar encarnat en una sola persona o predador, va provocant una tensió contínua en els nostres músculs, les nostres fàscies i el nostre cos en general.

A més a més, en la nostra societat tenim nuls coneixements sobre gestió emocional o sobre nutrició. Estem acostumats sempre a fer i a no sentir. En general ens dediquem poc temps a nosaltres mateixos i, si ho fem, aquest temps acostuma a estar orientat a l’evasió i al fer, donant un nul espai a l’expressió de les nostres emocions. I si no sentim les nostres emocions, aquestes queden emmagatzeades en el nostre cos, en forma de rigideses, tensions i memòries que a la llarga ens poden ocasionar malalties, o problemes de salut tant a nivell físic com psicològic.

La majoria de nosaltres ens alimentem malament. Estem en una societat on acostumem a estar sobrealimentats però malnodrits. El nostre sol, ja de per sí, és pobre en magnesi, un mineral clau per l’adequada contracció i relaxació dels músculs i pel sistema nerviós i és bastant comú començar a tenir deficiències d’aquest mineral entre els 30 i 40 anys, en situacions d’estrès, inclús abans. Una mala alimentació també ens pot fer estar més tensos, més irasscibles i provocar desequilibris en el nostre sistema nerviós.

Les teràpies naturals tenen molt a dir en el paper de l’acceptació i la gestió emocional, ja que moltes d’elles estan orientades en connectar-nos de nou a les nostres emocions, sentir-les i finalment alliberar-les. La meditació, el tapping, la teràpia craneosacral, el reiki, la kinesiologia, la PNL (Programació Neurolingüística) i moltes altres estan orientades a l’acceptació dels fets, les emocions i a establir un reequilibri energètic al nostre cos, les nostres emocions i la nostra ment. Algunes d’elles com el massatge, l’acupuntura o la naturopatia en general actuen, no només sobre les nostres emocions, sinó sobre el nostre cos físic, contribuint a millorar el dolor, corregir possibles deficiències de vitamines i minerals en el nostre cos i reestablint la nostra salut física.

En conclusió, la bona gestió emocional, la consciència sobre el nostre cos i la necessitat de relaxar-lo i una correcta alimentació i/o suplementació, així com un bon nivell de flexibilitat física i mental són crucials per mentenir el nostre cos flexible i relaxat i, per tant, per mantenir o recuperar una bona salut.

Ejercicios para el bruxismo

Aprietas los dientes por las noches? Tres ejercicios y un secreto para librarte del bruxismo.

iron-bite-1436656

Uno de los síntomas más comunes de la sociedad moderna es el bruxismo, este extraño arte de rechinar los dientes mientras dormimos, o incluso sin darnos cuenta, mientras trabajamos o estamos despiertos haciendo otras cosas. Puede llevarnos a consecuencias muy caras de solucionar, como el desgaste progresivo de los dientes, o inclusive a la separación de nuestra pareja, harta del ruido incesante que no la deja dormir.

dentist-mirrors-1427590Desde el dentista, la solución se encuentra en la férula, un trozo de plástico que hay que meterse en la boca antes de dormir, y que muchas veces termina abandonada entre las sábanas, debajo de la almohada o en el mejor de los casos, en la mesita, en medio de la noche. Tiene un coste bastante alto, sobre todo si se hace a medida, pero es un grave error creer que la férula solucione del todo el problema.

 

Te propongo unos ejercicios que te permitirán relajar los músculos de las mandíbulas y soltar un poco la tensión que genera el bruxismo. Te recomiendo que los repitas al menos tres veces al día, y sobre todo antes de dormir.

1. El dragón chino: abre la boca del todo y saca la lengua todo lo que puedas. Cuenta hasta 10 y repite tres veces más. Descansa 5 segundos entre una y otra vez.

2. El pez globo: llena de aire las mejillas lo más que puedas, como si fueras un pez globo, y cuenta mentalmente hasta 10. Repite cuatro veces y descansa 5” entre una y otra vez.

3. El camello: Durante un minuto, haz movimientos circulares con la mandíbula, lo más amplios que puedas, como si fueras un camello rumiando. Primero en una dirección de giro, luego en la otra.

Estos ejercicios, inspirados en el Yoga, son muy fáciles y ayudan a soltar tensiones acumuladas a nivel físico. Pero el secreto para solucionar el bruxismo, no es centrarse en ello, sino en las causas profundas que lo generan. Como la punta de un iceberg, el rechinar los dientes se sostiene sobre algo mucho más profundo, como las emociones de las que a menudo no somos conscientes.

Algunos ejemplos:

1. Perfeccionismo o autoexigencia excesiva. Tu crítico interior se pasa días y noches juzgando lo que dices, piensas, haces y cómo lo haces, pidiéndote perfección y control absoluto sobre ti y sobre tu mundo. Mi pregunta es: en base a qué parámetros te estás exigiendo esta “perfección”?

2. Rabia, ira contra una situación pasada o presente, en la que aún estás atascado o estás “aguantando”. Te han hecho un “feo”? Qué pasaría si decides dejarlo ir y centrarte en el presente? No es necesario ser fuerte. Con ser flexible, ya te basta.

3. Celos, apego excesivo a una persona querida. El miedo a “perder” alguien es muy común, y a veces se confunde por una señal de amor verdadero. Sin embargo, se trata más de inseguridad, de la necesidad de “poseer” y de sentirse apoyado, que te impone el ego. Qué pasaría si empiezas a revisar tus creencias sobre el amor?

4. Preocupación por tener deudas, no tener dinero, trabajo o no poder ganarte la vida. Qué pasaría si soltaras la creencia que la vida hay que “ganársela”? Si estás leyendo esto, una vida ya la tienes. Y un móvil u ordenador, seguramente también una casa y una red de personas que están a tu lado y pueden ayudarte en caso de que necesites.

Aprende a conectar con todo esto desde la gratitud. Qué pasaría si en lugar de pre-ocuparte por lo que te falta, pasas a ocuparte, desarrollando tus talentos, y los pones al servicio de los demás, conectando con tu riqueza interior? Estas preocupaciones y miedos son sólo algunas de las trampas que nos produce el ego, nuestro piloto automático o  modelo mental, que seguimos aplicando, sin darnos cuenta, noche y día, en nuestro diálogo interno, desde que éramos pequeños. Antes de gastar todos tus dientes rechinando cada noche en la cama, quizás merece la pena parar un momento y hacer una revisión de este modelo mental, hecho de creencias de segunda mano y aprendizajes de hace décadas, y elijas desde tu conciencia si seguir con ellos o soltar algunos que ya no te sirven.

El Coaching Esencial, con sus herramientas para ahondar en lo que está por debajo de la “superficie”, te permite ganar claridad, sabiduría y libertad de elección, superar los antiguos límites y patrones inconscientes, y re-crearte como ser humano completo, desde la aceptación y el amor hacia ti mismo. Ya desde la primera sesión, irás tomando conciencia de lo que te produce el bruxismo, y en sólo 5 o 10 sesiones podrás olvidarte de férulas y mandíbulas doloridas.

Te espero en Terra de Salut para tu primera sesión!

 

Ale Furvis

Creative Essential Coach

ACC certificada por ICF

ITA ESP ENG FRA

Web alefurvis.com/es